Skip to content

BLOG

Waaraan moet je als medicus voldoen om recht te hebben op een RIZIV - premie?

Je hebt jaarlijks recht op een RIZIV-premie (sociale voordelen van het RIZIV) als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent ASO – HAIO, geconventioneerd arts, kinesitherapeut, tandarts, apotheker, logopedist of zelfstandig verpleegkundige in hoofdberoep.
  • Je bent toegetreden tot de nationale akkoorden van het RIZIV.

Als je aan de criteria voldoet, ontvang je de RIZIV-toelage automatisch. Op voorwaarde dat je een digitale RIZIV-polis hebt in orde gemaakt, een formaliteit waarmee  Medicusspecialist je graag verder helpt.

Wist je dat?
Er jaarlijks ook een groot aantal ASO/ HAIO, tandartsen, artsen, kiné’s, apothekers deze premie mist omdat de formaliteiten niet in orde zijn gebracht?

Hoeveel bedraagt deze RIZIV-premie en waarvoor kan je hem gebruiken?
De hoogte van de toelage verschilt naargelang het beroep en de activiteiten of verstrekkingen die je uitoefent. De RIZIV-toelage kan je investeren in een aanvullend pensioen en/of gewaarborgd inkomen en/of overlijdensdekking. Bij (sommige) verzekeringsmaatschappijen is het mogelijk om je RIZIV-toelage te gebruiken voor een bullet lening (aankoop vastgoed).

Wat als je als medicus niet meer voldoet aan de voorwaarden om recht te hebben op het RIZIV-spaarplan?
Je reeds gespaarde reserve blijft staan met rente t.e.m. de leeftijd van 67 jaar.

Wist je dat?
De keuze van de maatschappij van je RIZIV spaarplan steeds en gemakkelijk gewijzigd kan worden. Bv. als er zich betere voorwaarden of mogelijkheden voordoen. Daarom is het zeer handig en belangrijk dat je met een verzekeringsmakelaar als Medicusspecialist samenwerkt. Die werkt namelijk samen met 5 verzekeringsmaatschappijen en zal je als eerste informeren wanneer er ergens betere voorwaarden mogelijk zijn.
Een wijziging brengt geen extra kosten met zich mee. Het gespaard kapitaal bij de ‘oude’ maatschappij blijft oprenten en komt vrij op je 67 jaar. Wij helpen je zodat de nieuwe maatschappij perfect gelinkt wordt in jouw “MY RIZIV”.

Wat is het RIZIV?
RIZIV staat voor ‘Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering’.
Het is een belangrijke speler binnen de sociale zekerheid, omdat het ervoor zorgt dat:

  • Iedereen die verzekerd is, toegang heeft tot geneeskundige zorgen en daar ook voor
    vergoed wordt.
  • Verzekerde werknemers en zelfstandigen bij arbeidsongeschiktheid of ouderschap
    kunnen rekenen op een vervangingsinkomen.

Als medische vrije beroeper kun je er ook terecht voor vele andere zaken, zoals het bestellen van je getuigschriften voor verstrekte hulp, geneesmiddelen voorschriften, specifieke informatie en allerhande terugbetalingen en vergoedingen voor zorgverleners.
Op MyRiziv kun je je contracten online raadplegen en per premiejaar het resultaat bekijken.
Als uit de evaluatie blijkt dat je recht hebt op de toelage, gebeurt de betaling automatisch.

Meer lezen

• Ben •

Wil je meer weten over dit topic?

Of heb je vragen over alles wat er op je afkomt? Neem dan gerust contact met ons op!