Skip to content

BLOG

Gewaarborgd inkomen

 • Een verzekering die bij ziekte en/of ongeval een rente voorziet. Het bedrag van de gekozen rente mag, afhankelijk of je loon – en weddetrekkende bent of een zelfstandig statuut hebt, niet meer bedragen dan 80% van je bruto loon. De begunstigde van de uitkering bij werkonbekwaamheid is de privépersoon.
 • Deze rente wordt uitgekeerd:
  Na de gekozen carens periode, dwz. een soort ‘wachtperiode’ van 30 – 60 – 120 – 360 dagen waarin er nog geen rente zal uitgekeerd worden. Volgens het percentage van werkonbekwaamheid, met een minimum van 25% en deze kan zowel economisch en/ of fysiologisch zijn. De hoogste graad van werkonbekwaamheid zal uitbetaald worden. Bv. 30% fysiologisch en 100% economisch, dan zal 100% van de gekozen rente uitbetaald worden. Uitbetaling uiterlijk tem 67 jaar.
 • De verzekeringspremie die je betaalt, wordt berekend op basis van:
  Beroep
  Leeftijd
  Hoogte van de rente
  Medische antecedenten
 • Deze verzekering gewaarborgd inkomen kan bij sommige maatschappijen betaald worden met de RIZIV-premie waardoor een deel van het RIZIV-spaarplan gaat naar het betalen van deze verzekering en de rest nog steeds gaat naar je pensioenopbouw. Dat kan later altijd herbekeken worden. Bv. je bent starter en nog niet zo solvabel. Dan kan je kiezen om je gewaarborgd inkomen te laten betalen door de RIZIV-premie. Als je na enige periode financieel stabieler bent, dan kan je ervoor kiezen om deze premie zelf te betalen zonder opnieuw medische vragen te moeten beantwoorden en zonder de toekenning van een nieuwe instapleeftijd. Let op: dit kan niet bij een bankinstelling of bij Amonis.

Wist je dat?
Er ook veel loon – en weddetrekkenden een gewaarborgd inkomen afsluiten? Zij vallen na werkonbekwaamheid terug op eerst 60% (na één maand) van hun brutoloon en na één jaar op 40%. Dus ook hier is er een inkomstenkloof die gedicht moet worden. Bij zelfstandigen is dit ongeacht de hoogte van hun inkomsten amper om en bij de €1000/ maand. Dus daar is de inkomstenkloof aanzienlijk groter! Daarom is ook het gewaarborgd inkomen bij een zelfstandige meer gekend.

Meer lezen

• Sven •

Wil je meer weten over dit topic?

Of heb je vragen over alles wat er op je afkomt? Neem dan gerust contact met ons op!